Moliile ţi-au atacat puloverul preferat? Iată ce ai de făcut

Moliile ţi-au atacat puloverul preferat? Iată ce ai de făcut

Ţi s-a întâmplat vreodată să scoţi din dulap puloverul tău cel mai comod şi să constaţi că brusc i-a apărut o gaură?

Ei bine, nu eşti singurul căruia i s-a întâmplat, iar cum a apărut acea gaură nu e un mare mister. Vinovatul e banala molie de haine.

Probabil te gândeşti, „N-am văzut nicio molie zburând prin casă”. Și, de multe ori, chiar aşa este. Moliile de haine sunt insecte nocturne şi îşi fac treaba în cele mai întunecate colţuri ale casei tale. Șifonierul, dressing-ul sau sertarele pentru haine sunt spaţiile în care acestea se reproduc.

Găurile din pulovere, eşarfe sau haine apar după ce moliile adulte depun ouă pe obiectele de îmbrăcăminte. Ouăle se transformă în larve, iar acestea se hrănesc cu fibre naturale, precum lâna, caşmirul sau mătasea.

„Moliilor le plac lucrurile de calitate,” spune Jerry Quinlan, entomolog la Assured Environments, o companie americană care se ocupă de controlul dăunătorilor în New York şi New Jersey.

Larvele sunt atât de mici, încât nu le vei remarca decât la un control foarte atent. Acestea au între 0.5 şi 2-3 cm şi lasă nişte dâre albe, cu o consistenţă asemănătoare pânzei de păianjen.

Image result for molii haine

De ce sunt moliile atrase de îmbrăcăminte?

„Larvele se hrănesc cu materialele care sunt impregnate cu secreţii ale corpului, cum ar fi transpiraţie, salivă, sebum, şi chiar alimente,” spune Joe Fryer, director de operaţiuni la JP McHale Pest Management Inc. din New York. „E o chestiune de minute.”

Larvele sunt atrase în principal de fibrele naturale, vegetale sau animale, dar pot fi atrase şi de cele sintetice atinse de secreţii ale corpului sau chiar de blana animalelor de companie, explică Quinlan.

Related image

Ce trebuie să faci atunci când descoperi o gaură făcută de molie?

„Izolaţi obiectul atacat, punându-l într-o pungă de gunoi sau într-una cu fermoar. Este important să fie îndepărtat şi izolat,” spune Chelle Hartzer, entomolog şi manager servicii tehnice la Orkin.

Și adaugă: „Insectelor nu le plac temperaturile extreme, foarte rece sau foarte cald. Poţi să pui obiectul de îmbrăcăminte la uscător pentru 30 de minute sau în congelator, dar va necesita mai mult timp.”

Hartzer ne avertizează să citim cu atenţie etichetele cu indicaţiile de îngrijire şi curăţare  a obiectului vestimentar pentru a evita micşorarea acestuia după ce este expus la temperaturi ridicate. Pentru obiectele din lână fină, caşmir şi matase, curăţarea uscată poate fi de asemenea o soluţie.

„Ucide primele trei stadii ale moliei,” spune Fryer despre curăţarea uscată.

Dacă ai descoperit doar un singur obiect afectat de molii, nu e nevoie să chemi profesioniştii. O simplă curăţare a obiectului va rezolva problema, deoarece moliile nu reprezintă chiar o molimă. Ai grijă să ştergi şi rafturile dulapului de haine, pentru a îndepărta eventualele ouă rămase acolo.

Totuşi, Quinlan spune că, dacă găseşti o gaură într-unul din lucrurile tale, nu înseamnă neapărat că a fost făcută de o molie. Deteriorarea ar putea fi cauzată şi de cărăbuşul de covor sau altă insectă.

 

Cum poţi să stopezi deteriorarea?

„Cel mai important este să identifici sursa,” spune Hartzer. „Caută-o în oricare dintre produsele naturale pe care le ai în casă.”

Care ar putea fi sursa?

Sursa nu se află întotdeauna în dulapul de haine. Dăunătorii se pot ascunde în reverul hainei de iarnă preferate sau chiar în pantofii de alergat, ori într-o pălărie.

Fryer spune că el a constatat că, de obicei, covoarele orientale depozitate în pod sau la subsol reprezintă o reală sursă de molii. De asemenea, carcasele şoarecilor sau ale altor dăunători prinse în perete ar putea fi problema.

În acelaşi timp, orice canapea sau fotoliu cu tapiţerie din fibră naturală poate fi o sursă, explică Fryer.

Quinlan explică şi el că moliile se pot ascunde în şipcile de la tapet. El mai spune că, dacă locuieşti într-o casă veche, a cărei izolaţie este realizată din păr de cal, moliile îşi fac loc foarte uşor aici.

Mai spune că a identificat şi alte surse de apariţie a moliilor, cum ar fi animalele împăiate, obiectele de mobilier care conţin puf de pasăre, biblioteci sau scrinuri care nu sunt mutate frecvent.

Image result for molii haine

Cum poţi să previi apariţia moliilor de haine?

Când vine vorba de prevenirea moliilor, cel mai simplu este să speli sau să cureţi hainele făcute din fibre naturale după fiecare purtare, sugerează Fryer. Cea mai mică pată de mâncare, de salivă sau de sebum poate să atragă moliile şi ouăle acestora.

„Nu-ţi împacheta prea strâns puloverele. Devin mai atractive pentru molii,” spune Fryer.

În loc să le îndeşi pe toate pe un raft sau să le pui într-un sertar, acesta ne sfătuieşte să le depozităm separat pe cât posibil. Nici atârnarea lor pe umeraş, unul lângă altul, nu e modalitatea ideală.

Dacă eşti nevoit să le aşezi stivă pe rafturile dulapului de haine, ambalează-le în pungi de plastic pe fiecare în parte.

Fryer spune că cele mai multe deteriorări se produc pe perioada depozitării puloverelor în timpul lunilor de vară. Înainte de a le pune în pungi, ai grijă să controlezi fiecare obiect vestimentar pentru a identifica eventuale găuri. El mai spune că depozitarea acestora în pod, unde temperaturile depăşesc 38ºC peste vară, face dificilă supravieţuirea moliilor.

Desigur, un vechi truc, care funcţionează întotdeauna, este plasarea unor bucăţi de lemn de cedru în dulapul cu haine, având grijă să le înlocuieşti periodic.

Poţi să uiţi de naftalină, spune Fryer, chiar nu funcţionează.

Sperăm că puloverele tale preferate şi alte haine nu vor mai fi găurite de molii!

Sursă

Despre autor

curatzr administrator

Lasă un răspuns