Importanţa hainelor

Importanţa hainelor

De când se ştiu, oamenii de pretutindeni folosesc îmbracamintea, hainele, costumele, straiele, veşmintele pentru a se proteja în condiţii climatice nefavorabile. În sensul cel mai larg, îmbrăcămintea înseamnă acele articole ce acoperă torsul, membrele, dar şi palmele, picioarele şi capul. Obiectele care sunt mai degrabă cărate decât purtate, cum ar fi poşetele, sunt considerate accesorii. În acelaşi timp, ochelarii sau bijuteriile, deşi purtate, sunt tot accesorii. Pe de altă parte, tatuajele, machiajul sau coafura, deşi contribuie la mesajul general pe care un individ îl transmite odată cu alegerea obiectelor vestimentare, nu constituie haine ca atare.

În majoritatea culturilor, hainele au fost introduse ca modalitate de protejare a corpului uman împotriva condiţiilor atmosferice extreme – vânt puternic, caniculă, frig şi precipitaţii. În mod specific, în cazul temperaturilor scăzute, hainele împiedică contactul direct al pielii cu mediul înconjurător şi pierderea stratului de aer încălzit dintre piele şi haină, ceea ce ar crea o stare de disconfort. În plus, hainele protejează pielea de acţiunea razelor ultraviolete emise de soare, prevenind arsurile în cazul temperaturilor ridicate. În sfârşit, ţesăturile impermeabile protejează corpul de ploaie sau ninsoare. Deoarece apa este un element care înmagazinează foarte bine energia termică, atunci când picăturile reci de ploaie sau fulgii de zăpada ating pielea, celulele nervoase transmit imediat semnalul către creier că zona expusă devine mai rece decât restul corpului, ceea ce crează disconfort.

Magazin De Îmbrăcăminte, Magazin, Boutique

Dar rolul hainelor pentru om nu este numai unul funcţional, ci şi social. Dincolo de aspectul practic de protejare a corpului, purtarea hainelor are de asemenea semnificaţii culturale şi sociale. De exemplu, în cele mai multe culturi, expunerea unor părţi anatomice, în special a zonei genitale, este privită ca un lucru rău. Prin urmare, hainele sunt folosite pentru a ascunde anumite părţi ale corpului de privirea celorlalţi. Religia, obiceiurile şi, desigur, contextul istoric au modelat felul în care popoarele, în momente diferite, au perceput hainele şi expunerea unor părţi ale corpului. Mai mult, îmbrăcămintea a fost privită ca unul din cele mai bune moduri de a face distincţia între clasele sociale, sexe, profesii, starea civilă şi afilierea etnică sau religioasă. Pentru a interpreta corect mesajele pe care îmbrăcămintea le poate transmite celorlalţi, trebuie să fii familiarizat cu semnificaţia locală a codului vestimentar. De exemplu, purtarea unor haine albe în timpul unei ceremonii funerare din Occident este total nepotrivită, în timp ce societăţile orientale susţin o asemenea alegere pentru perioada de doliu.

În prezent, există o gamă largă de materiale din care este confecţionată îmbrăcămintea. O persoană poate alege să-şi achiziţioneze haine din materiale de origine naturală, cum ar fi mătasea, lâna sau pielea, dar poate opta şi pentru obiecte realizate din fibre artificiale, intens folosite în confecţionarea articolelor vestimentare, cum ar fi nailon, poliester, Lycra şi Gore-Tex. În era dezvoltării tehnologice, există diverse ipoteze despre direcţia spre care se va îndrepta domeniul vestimentar; de fapt, industria hainelor electronice e abia la început.

Despre autor

curatzr administrator

Lasă un răspuns