De ce ne îmbrăcăm?

De ce ne îmbrăcăm?

10 motive pentru care folosim haine

Hainele reprezintă un aspect complex şi fascinant în viaţa fiecărui om. În principiu, îmbrăcămintea este folosită pentru a acoperi trupul, pentru a arăta bine, dar şi pentru a exprima statutul individului, personalitatea şi rolul său în societate. Stiluri vestimentare diferite sunt adoptate în funcţie de ocazie şi de situaţia socială.

Spuneam că ne îmbrăcăm pentru a ne acoperi corpul şi pentru a arăta bine, dar şi pentru a indica scopul pentru care o facem. În acest sens, există ţinute lejere, de petrecere, oficiale, pentru sport etc. De asemenea, sunt şi alte motive pentru care folosim îmbrăcămintea, cum ar fi protecţia, confortul. Purtăm anumite ţinute din motive sociale sau psihologice. Deseori, hainele spun foarte multe despre o persoană, dezvăluind, într-o anumită măsură, personalitatea individului. Ţinutele mai sunt sunt influenţate de apartenenţa la o anumită religie, castă sau credinţă sau sunt specifice unei anumite ţări.
Îmbrăcămintea, ca şi hrana şi adăpostul, reprezintă unele din cele mai importante nevoi de bază ale omenirii. Este o parte complexă, dar şi fascinantă a vieţii noastre. Dar, hai să vedem de ce ne îmbrăcăm.

Protecţie

Primul şi cel mai importat rol al hainelor e să ne protejeze de căldură, vânt sau precipitaţii. Cu toţii ştim că vremea extremă ne poate afecta pielea şi organismul. Dacă pielea nu ar fi acoperită, aceasta ar putea fi foarte rapid afectată în condiţii meteo extreme. De exemplu, atunci când este frig, pielea devine uscată şi crăpată, iar prea mult soare poate provoca arsuri. Prin urmare, este absolut necesar să ne protejăm în asemenea condiţii. Îmbrăcămintea are rolul de absorbi transpiraţia, de a proteja împotriva frigului şi de strat de protecţie pentru corp faţă de arsuri accidentale, zgârieturi şi suprafeţe rugoase. Dacă ai haine potrivite, corpul îţi va fi protejat atât pe timp de caniculă, cât şi pe timp de ger. Cei care trăiesc în zonele cu temperaturi scăzute poartă haine lungi de blană pentru a păstra constantă temperatura corpului şi pentru a putea supravieţui în aceste condiţii. În schimb, nomazii din deşert se protejează de razele puternice ale soarelui şi previn deshidratarea organismului folosind haine lungi şi largi şi acoperindu-şi capetele.

Spălătorie, Uscat, Uscat Rufe, Atârna, Spălate, Clip

Siguranţa

Al doilea motiv important pentru care ne îmbrăcăm este pentru a ne proteja de orice posibilă accidentare, cum ar fi în cazul anumitor meserii (ex. pompieri) sau al activităţilor sportive (ex. ciclism). Purtăm anumite ţinute din raţiuni de protecţie. În ziua de azi, unele meserii sunt cu adevărat periculoase şi necesită măsuri de protecţie ca purtarea de ţinute adecvate. Aceste haine sunt denumite echipamente de protecţie pentru a le diferenţia de îmbrăcămintea uzuală. Pompierii poartă echipamente din pânză de azbest în timpul stingerii incendiilor. Poliţiştii au veste antiglonţ. Lucrătorii rutieri poartă veste în culori fluorescente pentru a putea fi observaţi de către conducătorii auto şi a preveni astfel accidentele.

Uniforme

Uniforma este o îmbrăcăminte specifică purtată de toţi membrii unei organizaţii pentru a fi identificaţi ca aparţinând acesteia. Purtarea uniformelor oferă o imagine instantă a grupului. De exemplu, lucrătorii din industria textilă au uniforme specifice, elevii unei şcoli poartă ţinute care îi diferenţiază de elevii altor şcoli, tot la fel şi sportivii aparţinând unui anumit club sportiv. Uniforme speciale sunt purtate mai ales de cei care au anumite ocupaţii, cum ar fi poliţiştii, lucrătorii unui restaurant, personalul navigant sau al unui hotel. Acestea îi ajută să fie uşor de identificat de către client, dar şi să creeze imaginea companiei.

Stil şi culoare

Unele profesii sau şcoli impun stiluri şi culori prestabilite, ceea ce înseamnă că nu este permisă asocierea aceluiaşi stil cu o culoare diferită. Este şi cazul uniformei poliţiei, a forţelor navale sau a armatei. Culorile şi stilul au o istorie lungă în spate şi există şi în prezent. Mulţi oameni poartă un anumit stil de îmbrăcăminte şi culoare pentru ocazii speciale, cum ar fi rochia albă de mireasă la nuntă.

Statut

Îmbrăcămintea e unul din cei mai importanţi factori cu valoare de simbol în reprezentarea statutului unui individ. În trecut, regii şi reginele adoptau un stil vestimentar specific, ceea ce îi individualiza în raport cu restul poporului, fiind uşor de identificat şi evidenţiind statutul acestora. În zilele noastre, în situaţii oficiale, oamenii poartă costume ale unor branduri reputabile pentru a-şi evidenţia statutul. Unele obiecte, cum ar fi hainele şi bijuteriile de designer, hainele de blană sau din piele ori stofele fine indică plasarea individului pe o treaptă înaltă a scării sociale, deoarece sunt mai scumpe decât altele.

Igiena

Anumite ţinute sunt utilizate de cei care lucrează în condiţii speciale; de exemplu, un bucătar va folosi şorţ, îşi va acoperi capul şi, eventual, va purta o mască pentru a găti în condiţii de igienă. Un asemenea echipament este folosit şi de către cei care lucrează în fabricile de alimente. Chirurgii trebuie să se supună unor reguli stricte de igienă şi poartă halate speciale, mănuşi de unică folosinţă, mască, bonetă şi şorţ pentru a evita contaminarea.

Împodobire

Fiecăruia dintre noi ne place să arătăm cât mai bine, de aceea încercăm să ne împodobim folosindu-ne de un anumit stil vestimentar, bijuterii, cosmetice ce ne pun în evidenţă înfăţişarea şi personalitatea. Ne gătim în funcţie de situaţie. Felul în care ne îmbrăcăm spune foarte multe despre noi şi ne permite să ne exprimăm unicitatea şi creativitatea.

Pudoare

Trăim într-o societate cu o serie de reguli nescrise, printre care şi felul în care un individ ar trebui sau nu ar trebui să se îmbrace, şi toţi le acceptăm de-a lungul vieţii. De exemplu, nu poţi merge la o înmormântare fiind îmbrăcat cu haine fistichii sau în culori ţipătoare. Pudoarea se referă la ceea ce simt oamenii că este potrivit pentru a-şi acoperi trupul.  Desigur, acest lucru poate diferi de la un grup la altul, în funcţie de standardele acceptate de comunitate.

Însemne

Însemnele sunt ecusoane sau embleme care indică statutul de membru al unui grup. Acestea sunt aplicate pe jachete sau pe buzunarele sacourilor. Emblema unei şcoli poate fi purtată pe jachetă sau pulover pentru a indica participarea la competiţii sportive.

Identificare

Anumite ţinute, culori şi accesorii au devenit reprezentative pentru anumite grupuri, activităţi sau ocupaţii. Acest lucru înseamnă că un anumit stil, împreună cu accesoriile specifice, îl ajută pe individ să fie uşor de distins în cadrul unei mulţimi şi să arate ce ocupaţie are. Copiii sunt învăţaţi încă de la grădiniţă să identifice ocupaţia oamenilor în funcţie de îmbrăcăminte.

Despre autor

curatzr administrator

Lasă un răspuns