7 Mituri Despre Curăţarea Hainelor Pe Care Ar Trebuie Să Nu Le Mai Crezi

7 Mituri Despre Curăţarea Hainelor Pe Care Ar Trebuie Să Nu Le Mai Crezi

De ce apa minerală e bună doar pentru cocktailuri.

MIT #1: Apa minerală îndepărtează petele mai bine ca apa simplă.

Adevăr: În testele realizate de Good Housekeeping Institute, atât apa simplă, cât şi cea minerală au curăţat la fel de eficient. Cel mai important este să încerci să îndepărtezi petele (de pe ţesăturile lavabile) cât mai rapid posibil cu ajutorul unei cârpe înmuiate în apă rece sau în apă minerală.

Image result for Apa minerală îndepărtează petele

MIT #2: Înmuierea ţesăturilor în apă cu sare fixează vopseaua şi previne ieşitul culorilor la spălat.

Adevăr: În mod normal, vopseaua cu care este colorată o ţesătură ar trebui fixată în momentul fabricaţiei. Uneori, excesul de colorant iese la primele spălări, mai ales în cazul jeanşilor. Dar, dacă vopseaua continuă să iasă chiar şi după spălări repetate şi ai urmat corect instrucţiunile de întreţinere de pe etichetă, ceva nu este în regulă cu acea ţesătură şi nu mai e nimic de făcut.  Va trebui să speli întotdeauna separat acel articol de îmbrăcăminte sau să renunţi la el.

MIT #3: Mai mult detergent curăţă mai bine.

Adevăr: Când e vorba de detergent, mai mult nu înseamnă mai bine. De fapt, mai mult detergent poate compromite atât curăţarea obiectului vestimentar, cât şi calitatea ţesăturii. O spumare prea abundentă determină fixarea murdăriei în fibra ţesăturii şi depunerea reziduurilor de detergent atât la nivelul acesteia, cât şi în maşina de spălat. Măsoară întotdeauna cantitatea de detergent în funcţie de indicaţiile de pe etichetele articolelor de îmbrăcăminte şi pune ceva mai mult doar dacă hainele sunt foarte murdare sau apa utilizată la spălare este dură.

Image result for curatare uscata haine

MIT #4: Hainele nu se udă în timpul curăţării uscate.

Adevăr: De fapt, hainele chiar se udă la curăţătorie, dar nu cu apă. Ele sunt aşezate într-o maşină de spălat de mari dimensiuni împreună cu un solvent lichid care îndepărtează urmele de sebum şi petele. Procesul se numeşte “curăţare uscată” deoarece nu este utilizată apa, ceea ce îl face să fie mai sigur pentru ţesăturile delicate.

MIT #5: Adăugarea înălbitorului în maşina de spălat în acelaşi timp cu detergentul va face hainele mai curate.

Adevăr: De fapt, cel mai bun moment pentru a adăuga înălbitorul este la cinci minute după începerea ciclului de spălare. Adăugarea acestuia chiar de la început nu face decât să distrugă enzimele din detergent înainte ca acestea să devină active şi, de asemenea, împiedică şi alte ingrediente ale detergentului să lucreze. Maşinile de spălat moderne au dispensere de înălbitor cu temporizare pentru a permite adăugarea acestuia la momentul corect într-un ciclu de spălare. În cazul unui model mai vechi, setează timer-ul şi adaugă manual înălbitorul după cinci minute.

Image result for inalbitor haine

MIT #6: Uscarea prin centrifugare micşorează hainele.

Adevăr: Nu căldura este cea care micşorează hainele, ci lipsa umezelii. Majoritatea uscătoarelor moderne au senzori în tambur care opresc ciclul de uscare atunci când nivelul de umiditate necesar ţesăturii respective este atins. Uscarea excesivă a hainelor este cea care determină micşorarea acestora. Pentru a preveni această situaţie, selectează ciclul de uscare automată, nu programată al uscătorului şi lasă-l să îşi încheie singur operaţiunea.

MIT #7: Fixativul îndepărtează urmele de pix.

Adevăr: De fapt, alcoolul din fixativ este cel care ajută la îndepărtarea urmelor de pix, dar variantele din ziua de azi conţin foarte puţin alcool sau deloc, de aceea nu mai sunt la fel de eficiente. În schimb, poţi îndepărta petele de pix folosind o cârpă curată umezită cu puţin alcool medicinal.

În final, la care dintre aceste mituri vei renunţa?

Sursa

Despre autor

curatzr administrator

Lasă un răspuns